Ortodonti nedir?
Gebze Ortodonti, yanlış konumlanan gebze diş ve çenenin teşhis ve düzeltilmesini ele alan bir uzmanlık alanıdır. Yanlış diş dizilimi (Maloklüzyon) yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Tedavi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Şiddetli Maloklüzyon görülen durumlarda tedavi sürecine bir çene cerrahisi dahil edilebilir. Ortodonti tedavisine yetişkinliğe erişmeden başlanabilir. Tedavi ortodontist hekim tarafından uygulanır.
Maloklüzyon nedir?
Maloklüzyon, dişlerin düzgün hizalanmamasına denir. Diğer bir adı ile kötü ısırık olarak bilinir. Maloklüzyon sorunu yaşadığınızda ağzınızı açıp kapatırken üst ve alt dişleriniz aynı hizada olmaz. Maloklüzyon genellikle dişleriniz ağzınız için çok büyük olduğunda veya çarpık olduğunda gerçekleşir. Maloklüzyon, bir ortodontiste gitmek için en sık görülen nedenlerdendir. Çoğu maloklüzyon problemi tedavi gerektirmeyecek kadar hafif olabilir.
Ortodontist nedir?
Ortodontist hekimler, diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisinde eğitim almış uzmanalardır. Çarpık dişlerin düzeltilmesi ve çenelerin doğru bir şekilde hizalanması için çok çeşitli tedavi seçenekleri sunarlar.
Ortodontistler diş hekimi olarak 5 yıl eğitim aldıktan sonra ek olarak 4 yıllık bir uzmanlık eğitimi alırlar.
Ortodontistler diş ve çene düzelmesi alanında tanınırken ağrılı ve yanlış hizalanmış dişlere, parmak emme alışkanlıklarının sebep olduğu diş hareketlerine ve hatta uyku apnesi gibi sorunların giderilmesine de yardımcı olabilirler.
Ortodontistler tutucular, bantlar, sabit ve çıkarılabilir apareyler gibi diş araçlarını kullanırlar. Aşağıdaki anormal hastalıkları tedavi ederler.
- Çarpık diş sorunları
- Aşırı ısırma ve alt ısırma sorunları
- Yapışık dişler veya çok aralıklı uzak dişler
- Çene hizasızlığı
Ortodontik tedavi amacı, hastanın ısırmasını iyileştirmektir. Bu sayede düz ve eşit aralıklı dişler, çenedeki karşıt dişlerle aynı hizada olacaktır. Sağlıklı bir ısırık, düzgün yemek yemenizi, çiğnemenizi ve konuşmanızı sağlar.
Ortodonti faydaları
- Düzensiz diş konumuna sahip hastalarda çarpık dişlerin düzeltilmesi için gereklidir.
- Isırmayı düzeltir ve böylece ön ve arka dişler eşit olarak birleşebilirler.
- Dişlerin zarar görme olasılığını azaltır.
- Çene bozukluğu nedeniyle bozulan yüz şeklinin düzelmesini sağlar.
- Yarık dudak ve damak sorunlarında tedaviye yardımcı olur.
Ortodontist görmeniz için nedenler
Yanlış hizalanmış dişler, çene ve dişler arasındaki boyut farklılıkları, dişlerin aşırı kalabalıklaşması, çenenin şekilsiz olması, düzensiz ısırma sorunları ve çene bozukluğu problemi yaşıyorsanız bir ortodontiste görünmelisiniz.
Ortodonti muayenesinde ne yapılır?
Rutin bir diş muayenesi sırasında yanlış hizalanmış dişler genellikle diş hekimi tarafından fark edilir. Diş hekiminiz bir ortodontiste görünmenizi önerebilir.
Ortodontik muayene sırasında şu testlerden geçeceksiniz:
- Dişlerinizle ilgili sözlü olarak bilgiler alma
- Yüzünüzün ve gülümsemenizin fotoğrafının çekilmesi
- Diş röntgeni çekimi
- Yüzünüzün ve başınızın panoramik röntgen çekimi
- Diş kalıplarını oluşturmak için gözlemler
Bu testler sonrasında tedavinin nasıl gerçekleşeceği hangi ortodontik müdahalelerin sizin için en doğrusu olduğu konusunda bilgiler edineceksiniz.
Ortodonti tedavisi
Ortodontik tedaviye genellikle ancak bir çocuğun yetişkin dişleri çıkmaya başladıktan sonra başlanır. Tedavi uygulaması çocukta yetişkin dişlerin kaçının çıktığına veya çene büyüklüğüne bağlıdır.
Yetişkinlerde ortodonti tedavisi için bir yaş sınırı yoktur. Hastanın tedavi seçenekleri bünye yapısı ve durumuna göre sınırlıdır.
Örnek olarak yetişkin hastada diş çürümesi varsa diş sorunlarını arttırabileceği için hijyen problemi meydana gelecektir. Bu nedenle ortodonti tedavisine başlanmaz.
Ortodonti tedavi yöntemleri
Maloklüzyona uğramış dişlerin tedavisi standart bir tedavi ile 1 ile 3 sene arasında sürer.
Ortalama 10 hafta içerisinde diş tellerinin yerleştirilmesi ve diş eti hastalıklarının tedavisi sağlanır.
Yüz düzensizliğini önlemek için, ortodontist hekim tarafından çarpık dişler düzeltilir ve çenenin doğru şekilde hizalanmasını sağlayacak uygulamalar yapılır.
Maloklüzyon tedavisi fonksiyonel aparey, ortodontik başlık veya ters çekme yüz maskesini yüz iskelet yapısını destekleme veya kısıtlama amaçlı uygulayarak yapılabilir.
Çene iskeleti tamamlanan yetişkinlerde çene ameliyatı gereklidir. Çene ameliyatına yardımcı olması için diş çekimi yapılabilir.
Standart tedavilerde fonksiyonel aparey uygulanır. Bu uygulamayı içeren ortodonti tedavisi dişlere sabitlenen aletler ile sağlanabilir.
Sabit aparey ağızda uyumsuzluk gösteren dişleri döndürmek ve birçok dişin konumunu veya açısını ayarlamak için kullanılır.
Ağız hijyeni tedavi süreci için çok önemlidir. Hastanın ağız hijyenini yeterli derecede sağlamaması durumunda tedavi süresi uzayacaktır.
Diş telleri
Diş telleri dişlerin ön tarafına ve dile bakacak şekilde olmak üzere 2 farklı şekilde yerleştirilir.
İsteğe göre paslanmaz çelik veya porselen olarak takılabilir. Dişe yerleştirmek için diş merkezine yapıştırıcı ile tutturulur.
Diş telleri dışında elastik bantlar ve yaylar kullanılabilir. Dişleri ayırmak veya boşlukları doldurmak için yaylar uygulanabilir. Elastik bantlar direkt veya yardımcı kancalar aracılı ile yerleştirilebilir.
Ortodontik başlık
Ortodontik başlık Maloklüzyon tedavisinde çene hizasını düzeltmeye yardımcı olmak için kullanılır. Kafaya yerleştirilen yardımcı bir cihaz ile uygulanır. Çene yapısında dişler düzgün hizalanmamışsa tercih edilir. Tedaviye diş telleri dahil edilebilir. Diş telleri diş yerleşimlerini düzeltmek için kullanılır.
Yetişkin dönemi öncesinde çenenin henüz gelişim aşamasında olmasından dolayı daha etkilidir. Yetişkinlerde ise tedavi değişiklik gösterebilir.
Damak genişletme
Damar genişletme sabit bir aparey yardımı ile daha sağlıklı yapılabilir. Hareketli aparey dişleri dışa doğru itebileceğinden daha az etkili olur. Damak genişletme dişler için alan yaratmanın yanı sıra burundan hava akışını rahatlatabilir.
Çene ameliyatı
Maloklüzyon seviyesinin şiddetli olduğu durumlarda çene ameliyatı gereklidir. Ameliyat anında çene kırılır ve titanyum plaka takılır. Ameliyat sonrası düzenli ortodontik tedavi gereklidir.
Ortodonti tedavisi için yardımcı seçenekler
Ortodonti tedavisine başlandığında çene ağrısını azaltmak için lazer tedavisi, çiğnemeye yardımcı olacak araçlar, beyin dalgaları, bilişsel davranış terapisi ve titreşimli cihazlar kullanılabilir.
Ortodonti tedavisi sonrası
Ortodonti tedavisi bittikten sonra hastalar dilerse sabit veya çıkarılabilir tutucu kullanabilirler. Bunun amacı tedavi sonrasında dişlerin önceki konumlara dönme riskidir. Bu süreç ortalama 10 yıldır. Bunu önlemek için tutucu araçlar kullanılabilir.
Çene ameliyatı hangi durumlarda gerekli?
Şiddetli bir çene altı ve ısırma problemi olan hastalarda çeneyi uzatmak veya kısaltmak için cerrahi müdahaleye ihtiyaç olabilir.
Çene kemiğini desteklemek için teller, cerrahi vidalar veya plakalar kullanılır.
Ortodonti ameliyatı genellikle tedavi başarısız sonuçlandığında gereklidir.
Diş maloklüzyonu düzeltildiğinde şu etkiler görülür:
- Isırmayı, çiğnemeyi ve konuşmanın kolaylaşması
- Yüz simetrisi ve genel yüz görünümü iyileşmesi
- Eklem bozukluğu sonucu oluşan ağrıların giderilmesi
- Dişlerin ayrılması ve diş temizliğinin kolaylaşması
- Diş boşlukları ve diş çürüklerinin önlenmeye yardımcı olması
Ortodonti tavsiyeleri
Ortodontik diş sorunlarında diş hekimi siz bir ortodontiste yönlendirir. Kimi zamanlar diş hekiminiz ile tedaviye başlayabilmeniz gerekebilir.
Ortodontinin yaygın sorunları arasında diş çürüklerinde belirgin bir işaret olan beyaz lekelerdir. Diş üzerindeki beyaz lekeler diş telinin etrafında asit üretilmesinden kaynaklanabilir.
Düzenli olarak diş tellerinizi temizlemeniz önerilir. Diş teli çıkarıldığında kalıcı iz oluşmaması için bu gereklidir.
Diş tedavisi gören hastalarda diş ve diş etlerini temiz tutmak zor olabilir. Ancak ekstra fırçalama da fayda vardır.
Ortodontist diş hekimi, diş çürümesi riskini azaltmak için size yüksek düzeyde florürlü diş macunu ve gargara kullanmanızı önerebilir.
Şekerli gıdalardan ve gazlı içeceklerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.